Een metronoom gebruiken bij het pianospelen

Speel jij al wel eens piano met een metronoom?

Een startende pianospeler gebruikt graag hulpmiddelen om sneller te leren spelen. Ook een metronoom kan dan helpen. Het probleem waar jij als beginnende speler misschien ook wel mee te maken hebt is het tempo. Het kan lastig zijn het juiste tempo aan te houden. Daar kan een metronoom je bij helpen.

Tijdens het spelen is de kans groot dat je onbewust trager begint te spelen of dat je het tempo verhoogt. Wil je dit voorkomen dan is het aan te raden een metronoom aan te schaffen. Hiermee leer je met een bepaalde regelmaat een tempo aan te houden. Wil je met twee handen tegelijk leren spelen dan zal de metronoom ook een handig hulpmiddel zijn. Het leren spelen met twee handen zal veel beter gaan als je een instrument hebt wat je helpt de maat te houden.

De metronoom uitvoeringen

Om te weten welke metronoom jij het beste aan kunt schaffen dien je te weten welke uitvoeringen er zijn. We kunnen het hulpmiddel in twee uitvoeringen aanschaffen. Dit is de mechanische uitvoering en de elektronische uitvoering. Beide kunnen je helpen goed de maat te houden. Toch gaat het bij de één wat makkelijker dan bij de ander.

De mechanische metronoom

Als je de mechanische uitvoering voor het eerst ziet dan zal deze er waarschijnlijk ouderwets uitzien. Dit komt ook omdat tegenwoordig steeds meer pianospelers kiezen voor de elektronische variant. De mechanische versie kunnen we het beste omschrijven als een piramide. Op deze piramide is een slinger bevestigd die van links naar rechts zwaait. Het lijkt dus wel een beetje op een klok.

Als de slinger van de ene naar de andere kant gaat hoor je een tik. Dit is de maat die je aan dient te houden. Het kan zijn dat je het tempo waarin je speelt wilt veranderen. Het is dan ook mogelijk om de snelheid van de tik aan te passen. Dit kan bij de mechanische versie gedaan worden door de gewichten van de slinger te verplaatsen. Zoals we al aangaven is de elektronische versie populairder. De mechanische versie kun je dan ook vaak voordelig tweedehands aanschaffen.

De elektronische metronoom

Zoek je een metronoom die je makkelijk in kunt stellen en die een eenvoudig mee te nemen is dan is de elektronische versie aan te raden. Dit is een klein apparaatje wat voorzien is van enkele knoppen. Daarbij heeft de elektronische versie ook meer mogelijkheden dan de mechanische versie. Naast dat je het ritme hiermee aan kunt houden is het ook mogelijk dit apparaatje als stemapparaat te gebruiken. Wil je liever niet telkens een tik horen dan is het ook mogelijk om in plaats van de tik een lichtsignaal te zien. Dit kan minder afleiden tijdens het spelen.

De mogelijkheden die wij beschrijven die verschillen per type. Ben je dan ook van plan om de elektronische versie aan te schaffen kijk dan goed welke opties het apparaat heeft. Wil je het niet als stemapparaat gebruiken dan zou je voor een model kunnen kiezen die deze mogelijkheid niet heeft. Deze modellen zijn voordeliger en zo kun je ook met een lager budget een elektronische metronoom aanschaffen.