E akkoord piano, alle varianten uitgelegd (met audio & video)

E akkoord piano

E akkoord piano leren spelen met een eenvoudige uitleg?

 

Een E akkoord heeft als grondtoon de noot E. Vanuit die positie kun je kiezen voor een E majeur akkoord (geschreven als een hoofdletter E) of voor een E mineur akkoord (geschreven als een hoofdletter E gevolgd door een kleine letter m; Em).

Allereerst leg ik je uit hoe je van het E akkoord de drieklank moet spelen. Zoals de naam al zegt, bestaat een drieklank akkoord uit 3 verschillende klanken. Je kunt ze tegelijk aanslaan of na elkaar, het blijft hetzelfde akkoord als het de 3 klanken zijn.

E akkoord; majeur en mineur

E majeur akkoord piano

De formule voor een majeur akkoord is: grondtoon + 4 halve tonen + 3 halve tonen. Iedere kleinste afstand tussen twee toetsen op een piano is een “halve toon” afstand.

E akkoord piano

Het E akkoord bestaat uit E, G# en B.

Het akkoord begint op de grondtoon E. Dan tel je 4 halve tonen omhoog naar een G# en dan weer 3 halve tonen omhoog naar de B. Het E majeur akkoord bestaat dus uit E, G# en B.

Zo klinkt een E majeur akkoord op de piano:

E mineur akkoord piano

De formule voor een mineur akkoord is: grondtoon + 3 halve tonen + 4 halve tonen.

Em akkoord piano

Het Em akkoord bestaat uit E, G en B.

Het akkoord begint, net als het majeur akkoord, op de grondtoon E. Vervolgens tel je 3 halve tonen omhoog naar de G en dan 4 halve tonen omhoog naar de B. Het E mineur akkoord bestaat dus uit E, G en B.

Het enige verschil tussen het E majeur akkoord en E mineur akkoord is dus de middelste toon in de drieklank. Bij een majeur akkoord is dat een G# en bij een mineur akkoord is het een G.

Zo klinkt een E mineur akkoord op de piano:

E akkoord piano (omkeringen)

Wanneer je het E akkoord speelt, maar de volgorde van de toetsen verandert krijg je een E akkoord omkering (ook wel inversie genoemd). De ligging (manier van spelen) zoals ik die hierboven beschreven heb, noem je de grondligging omdat de grondtoon van het akkoord (E) de onderste toon in het akkoord is. Wanneer de positie van de grondtoon binnen het akkoord verandert spreek je van een 1e of een 2e omkering.

E akkoord piano (grondligging)

Ik bespreek in dit voorbeeld het E majeur akkoord, maar hetzelfde principe van omkeren is ook eenvoudig toepasbaar op het E mineur akkoord.

Een E akkoord in grondligging speel je als: E, G#, B. De grondtoon E is dan de onderste toon in het akkoord (onder is de lage linkerkant van de piano, boven de hoge rechterkant). Zo speel je dus een E akkoord “in grondligging”.

E akkoord piano

Het E akkoord gespeeld in grondligging.

Zo klinkt een E akkoord grondligging:

E akkoord piano (1e omkering)

Als je de onderste noot E in het akkoord naar boven verplaatst, naar de eerstvolgende E op de piano, speel je een 1e omkering. De volgorde van de noten is dan niet meer E, G#, B maar G#, B, E. De grondtoon E is dan de hoogste toon in het akkoord.

G#, B, E is een E akkoord “1e omkering”.

E akkoord piano 1e omkering

Het E akkoord gespeeld in de 1e omkering.

Zo klinkt een E akkoord 1e omkering:

E akkoord piano (2e omkering)

Als je vanuit de 1e omkering (G#, B, E) de onderste toon G# naar boven verplaatst, speel je een 2e omkering. De grondtoon E is in dat geval de middelste toon in het akkoord geworden: B, E, G#. Het blijven dezelfde noten maar de volgorde wisselt.

B, E, G# is een E akkoord “2e omkering”.

E akkoord piano 2e omkering

Het E akkoord gespeeld in de 2e omkering.

Zo klinkt een E akkoord 2e omkering:

Zoals je dus ziet kun je het E akkoord op 3 verschillende manieren spelen.

In de grondligging, waarbij de grondtoon E onderaan ligt. In de 1e omkering waarbij de grondtoon E bovenaan ligt. En in de 2e omkering waarbij de grondtoon E in het midden van het akkoord ligt.

E akkoord piano vingerzetting

Er zijn geen harde regels met welke vingerzetting je het E akkoord moet spelen op de piano. Je kunt het akkoord zowel met je rechter- als met je linkerhand spelen. Meestal zul je ‘m met rechts spelen als je zang begeleidt en met links wanneer je solo piano speelt (de zanglijn van het liedje speel je dan met de rechterhand).

Meestal speel ik zelf de drieklanken met mijn 1e, 3e en 5e vinger. Dat zijn je duim, middelvinger en pink. Bij de omkeringen vind ik dat niet altijd de handigste vingerzetting omdat de noten dan iets verder uit elkaar kunnen liggen. Dan kies ik er vaak voor om i.p.v. mijn middelvinger (3) de wijsvinger (2) te gebruiken voor de middelste noot in het akkoord.

Dat was ‘m. Succes met oefenen van het E akkoord!