Digitale piano kopen? Lees eerst deze tips voor je beslist.

digitale piano kopen

Wil je misschien een digitale piano kopen?

Veel pianisten kopen tegenwoordig een digitale piano, ook wel een elektrische piano genoemd. Zelf bespeel ik een Yamaha P-115. Waarom? Vooral omdat een digitale piano t.o.v. een akoestische piano een hoop praktische voordelen heeft en ook een stuk voordeliger is in aanschaf. In dit artikel beschrijf ik wat een digitale piano is, wat de voordelen en nadelen zijn en waarop je moet letten bij je aakoop.

Na het lezen van dit artikel vergelijk je hier 199 piano’s.

Wat is een digitale piano precies?

Je kunt pas een digitale piano kopen, als je eerst weet wat ’t precies is.

Een digitale piano is een elektrisch / digitaal instrument. Hij lijkt qua uiterlijk erg op een ‘normale’ piano maar heeft geen klankkast nodig omdat hij digitaal geluid maakt. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Yamaha, Roland en Kawai.

Het geluid

Digitale piano’s maken gebruik van geluid-samples wanneer je de toetsen indrukt. Dat betekent dat je naast het klassieke pianogeluid vaak ook andere geluiden kunt kiezen. Op mijn Yamaha vind je bijvoorbeeld een orgel, strings en zelfs een harp-geluid.

De meeste digitale piano’s hebben wat je noemt ‘aanslaggevoelige toetsen‘,Dat betekent dat als je de toets zachter indrukt, het geluid ook zachter wordt afgespeeld. Zo lijkt het dus heel erg op het geluid van een akoestische piano.

Het uiterlijk

Aantal toetsen

Een digitale piano lijkt erg op een ‘echte’ akoestische piano. Er zit ook geen verschil in de indeling van de toetsen. Meestal hebben digitale piano’s 88 toetsen, een volledig klavier, zoals ook akoestische piano’s. Sommigen zijn kleiner en hebben 61 toetsen. Het is fijn om zoveel mogelijk toetsen tot je beschikking te hebben als je speelt, dan komen je handen niet snel in de knoop. Maar je moet er wel plek voor hebben…

Pedalen

De meeste digitale piano’s hebben ook 3 pedalen, zoals een akoestische piano. Als ze er niet standaard bij zitten, kun je ze er vaak wel bij kopen en aansluiten. Je kunt dan dezelfde effecten gebruiken, waarbij deze ook digitaal worden nagebootst. Wanneer je op een digitale piano het ‘sustain pedaal’ (dat is het rechter pedaal) indrukt, zal het geluid van de tonen die je dan aanslaat, langer doorgalmen. Bij veel digitale piano’s kun je een mooie standaard kopen waar de pedalen zelfs ingebouwd zijn.

Aansluitingen

Het voordeel van digitaal is dat je piano over verschillende aansluitingen beschikt. De meest voor de hand liggende is natuurlijk de hoofdtelefoon aansluiting. Daardoor kun je lekker je koptelefoon aansluiten en in stilte oefenen. Fijn voor jou en fijn voor de buren. Verder heb je vaak een midi aansluiting, waarmee je jouw pianospel als ‘midi’ naar je computer kunt sturen als opname of om na te bewerken. Verder kun je vaak ook speakers of een versterker aansluiten via audio-out aansluitingen.

Wil jij een digitale piano kopen?

Lees dan hier de voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden.

Voordelen van een digitale piano

Nadelen van een digitale piano

Digitale piano kopen tips:

Hebben de voor- en nadelen je geholpen en wil je ?cht een digitale piano kopen? Dit zijn mijn praktische tips voor de aankoop:

Digitale piano’s per prijsklasse

Hierbij een paar digitale piano’s waarvan ik uit eigen ervaring weet dat het fijne instrumenten zijn. Nogmaals het is smaak, dus test ze zeker ook zelf voor je koopt.

Digitale piano onder de ?250

Onder de ?250 nieuwprijs heb je niet heel veel geschikte digitale piano’s. Maar er is er wel ??n, het instapmodel van Yamaha. Ik ben zelf altijd erg enthousiast over Yamaha omdat je aan de pianogeluiden merkt dat ze ruime ervaring hebben in het bouwen van akoestische piano’s. Het ‘grand piano’ geluid van Yamaha vind ik erg realistisch.

Yamaha NP-12 piaggero, ?170

digitale piano yamaha np-12 piaggero

Digitale piano onder de ?500

Tussen de ?250 en ?500 nieuwprijs heb je meerdere mooie digitale piano’s. Zoals gezegd ben ik een Yamaha fan, maar ook Casio en Korg hebben mooie modellen.

Yamaha P-45, ?365

digitale piano yama p-45

Casio CDP-130, ?369

digitale piano casio cdp-130

Yamaha NP-32 piaggero, ?252

digitale piano yamaha p-32 piaggero

Vergelijk hier 199 verschillende piano’s bij Bax-shop.nl

Wil je jouw specifieke wensen / situatie voorleggen of mijn mening weten over een bepaalde piano die je op het oog hebt? Stuur me hieronder een berichtje, dan help ik je de juiste digitale piano kopen.

P.S. Nieuwe piano gekocht, maar inspiratie nodig wat je kunt spelen? Bekijk mijn artikel met makkelijke piano liedjes.