Aanslaggevoelige toetsen

Aanslaggevoelige toetsen vind je op een digitale piano of keyboard. Maar wat betekent aanslaggevoeligheid eigenlijk en wat is het voordeel ervan voor jou als pianist?

Wat zijn aanslaggevoelige toetsen?

Wanneer je een keyboard of digitale piano koopt, is het goed om op te letten of dit instrument aanslaggevoelige toetsen heeft. Een akoestische piano heeft dit van nature, omdat dit een snaarinstrument is waarbij hamertjes op snaren slaan om tonen te produceren in de klankkast van de piano. Afhankelijk van hoe hard of zacht je de toetsen aanslaat, klinkt de toon die de snaar produceert ook harder of zachter. Daar komt de term aanslaggevoeligheid dus vandaan.

Aanslaggevoeligheid digitale piano

Digitale piano’s  spelen geluid samples af als je een toets aanslaat. Dat kan een pianogeluid zijn maar ook een ander geluid zoals bijvoorbeeld een orgel. Hoe hard of zacht je de toets indrukt, heeft niet bij ieder instrument invloed op hoe hard de toon klinkt. Het speelt wel een stuk fijner en gevoeliger als dit wel zo is. Een digitale piano met aanslaggevoelige toetsen stelt je in staat om veel gevoeliger piano te spelen; en dat klinkt een stuk mooier.

Aanslaggevoeligheid keyboard

Net zoals digitale piano’s spelen ook keyboards geluid samples af wanneer je een toets aanslaat. Bij keyboards zul je veel meer exemplaren tegenkomen zonder aanslaggevoelige toetsen. Vaak zijn deze goedkoper dan wanneer ze ’t wel hebben. De meeste MIDI keyboards die je op een computer aansluit, zijn niet aanslaggevoelig.

Aanslaggevoeligheid moet je voelen

Zoals de naam al zegt, het gaat om gevoel. Wil je een digitale piano kopen? Dan is het dus aan te raden om naar een muziekwinkel kunt gaan waar je kunt spelen op verschillende modellen en merken om de aanslaggevoeligheid te ervaren. Probeer maar eens een toon heel zacht aan te slaan, of juist heel hard aan te slaan. Luister dan goed naar wat dit doet met het geluid wat je hoort.